W czasie zajęć uczestnicy uczą się wstępnej obróbki produktów tj. mycie, obieranie i krojenie warzyw i owoców. Poznają sposoby parzenia kawy i herbaty, sporządzania kanapek, deserów, ciast, gotowania zup, prostych dań mięsnych i jarskich, korzystania z przepisów kulinarnych oraz odpowiedniego zachowania się przy stole.
Nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD: zmywarka, piekarnik, czajnik elektryczny, mikser, robot kuchenny.
Uczestnicy pracowni kulinarnej zajmują się codziennym przygotowaniem obiadu dla wszystkich uczestników. Praca rozpoczyna się od zaplanowania jadłospisu na dany dzień i zakupu potrzebnych produktów do przygotowania posiłku. Kolejnym etapem pracy jest przygotowanie posiłku, naczyń i sztućców oraz wydanie posiłku. Po obiedzie uczestnicy myją naczynia i dbają o porządek w pracowni.
W piątki prowadzimy warsztatową kawiarenkę gdzie serwujemy nasze wypieki. Pracownia przygotowuje również okazjonalne i świąteczne spotkania gdzie uczestnicy uczą się prawidłowego rozłożenia naczyń, dekoracji stołu i potraw.
Wszystkie zdobyte umiejętności mogą wykorzystać w życiu codziennym.